Informatie voorafgaand aan de totale colonoscopie

Wat is een colonoscopie?

Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm (of colon) en meestal ook het einde van de dunne darm. Dit onderzoek gebeurt met behulp van flexibele apparaten (of endoscopen) uitgerust met optische systemen om de wanden te visualiseren, laesies te detecteren, er staaltjes van te nemen en ze indien mogelijk te behandelen.
Het apparaat wordt via de anus ingebracht.

Waarom wordt een colonoscopie aangeraden?

De arts zal voorstellen dat u deze test uitvoert in het kader van een oppuntstelling wegens buikpijn, verandering in de darmtransit, aanwezigheid van bloed in de ontlasting of als onderdeel van screening op colorectale kanker.

Tijdens het onderzoek kunnen biopsieën (staaltjes van het slijmvlies met behulp van een pincet) worden uitgevoerd voor microscopische analyse evenals de resectie van poliepen (uitwassen van het slijmvlies), waarvan sommige kwaadaardig kunnen worden.

De dikke darm moet perfect schoon zijn om een kwaliteitsvol onderzoek in alle veiligheid te kunnen verzekeren. Het is van essentieel belang de gekregen instructies nauwgezet te volgen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de colonoscopie?

Een 3 dagen durend dieet zonder vezels gaat het onderzoek vooraf. De dikke darm wordt geleegd door laxeermiddelen te nemen (twee dagen op voorhand) en aangepaste vloeistoffen op de dag vóór het onderzoek en de dag zelf van het onderzoek zoals hieronder aangegeven.

Gelieve te willen noteren dat verschillende laxatieve geneesmiddelen verkrijgbaar zijn in de apotheek zonder voorschrift (Picoprep, Moviprep, Plenvu, enz.).

Geneesmiddelen waarvan de inname vóór het onderzoek moeten worden stopgezet

-Elk geneesmiddel op basis van ijzer: de inname 10 dagen vóór het onderzoek stoppen.

Anticoagulantia:

o Plavix, Ticlid, Clopidogrel: 7 dagen vóór het onderzoek stoppen in overleg met uw cardioloog.
o Sintrom: 5 dagen vóór het onderzoek stoppen met tijdelijke vervanging door injecties, in functie van de aanwijzingen van uw arts.
o Injecties met Innohep, Clexane, Fraxodi, Fraxiparin: te stoppen 24 uur voor het onderzoek.
o Eliquis, Xarelto, Brilique, Pradaxa, Lixiana: stoppen in functie van aanwijzingen van uw arts.

Antidiabetica:

o Metformine, Metformax, Glucophage: 48 uur vóór uw onderzoek stoppen.
o Insuline: raadpleeg uw endocrinoloog.

Onderzoeken die vóór de colonoscopie moeten worden uitgevoerd

In functie van uw gezondheidstoestand zal uw arts u laten weten of het aangewezen is een bloedtest te ondergaan.
Een ECG is vereist voor iedere persoon vanaf 65 jaar. Als u aan een hartaandoening lijdt, verstrekt u ons een raadplegingsverslag van uw cardioloog dat minder dan één jaar oud is.

Documenten die u moet invullen en meebrengen op de dag van het onderzoek

– Wij verzoeken u bijgevoegd Preoperatieve Vragenlijst met vragen over uw gezondheidsproblemen, de ingrepen die u hebt ondergaan, mogelijke allergieën evenals de geneesmiddelen die u dagelijks inneemt, nauwkeurig in te vullen. Bepaalde geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes en voor de verdunning van het bloed moeten worden stopgezet in overleg met de arts die u deze heeft voorgeschreven.

– Gelieve het formulier in te vullen en samen met het toestemmingsformulier voor de colonoscopie af te geven.

– Gelieve eveneens uw identiteitskaart, de aanvraag van uw arts en indien van toepassing een kopie van het cardiaal nazicht en de bloedafname mee te brengen.

– Indien u een hospitalisatieverzekering hebt afgesloten (DKV, Ethias, AG Insurance enz.), gelieve dan de nodige documenten mee te brengen (tenlasteneming, verzekeringskaart).

In geval van verhindering verzoeken wij u nadrukkelijk de afspraak van uw onderzoek ten minste 7 werkdagen vóór de voorziene datum te annuleren. Het niet naleven van deze clausule zal resulteren in de facturatie van een schadevergoeding.

Voorbereiding voor een darmonderzoek

Voor dit onderzoek dient men gedurende 3 dagen een restenvrij dieet te volgen. Dit helpt om de darm proper te krijgen en zo het onderzoek voor u en voor de arts te vergemakkelijken.

Sommige voedingsmiddelen zijn dus verboden:

– Bruin brood, volkorenbrood, volkoren beschuiten, volkoren graansoorten, muesli. Producten op basis van geraffineerde granen zijn toegestaan.

– Alle soorten groenten en fruiten:
o Geen rauwe, noch gekookte groenten, zelf geen gemixte groenten.
o Geen soepen, geen groentesap.
o Fruit: onder elke vorm.

– Geen fruitsap uitgezonderd gefiltreerde sappen zonder pulp: druivensap, appelsap, cranberrysap en kersensap.

– Geen confituur maar wel fruitgelei (zonder stukjes of pitten).

– Vergeet niet dat noten, hazelnootjes, kappertjes, rozijnen, olijven,
tomatensaus … ook fruit- en groentesoorten zijn.

– Gepaneerde en gefrituurde voedingsmiddelen.

– Eet geen vezelig vlees zoals stoofvlees enz.

– Rijst.

Opgelet!
Neem de avond voor het onderzoek uitsluitend 1 tot 2 flesjes bijvoeding. Dit is een volledig restenvrije vervangvoeding, verkrijgbaar in de apotheek en bestaat in verschillende smaken:
– Fresenius Kabi: Fresubin Energy Drink
– Nutricia: Fortimel Energy
– Nestlé: Resource Energy

Voorbeeld van een dagmenu:

Ontbijt:
– Wit brood, sandwiches, croissant, boterkoeken zonder rozijnen, witte broodjes, brioches of witte beschuiten.
– Boter of margarine.
– Fruitgelei, honing, siroop, choco zonder noten, platte kaas, smeerkaas, Hollandse kaas, enz.
– Thee of koffie met melk en suiker zoals uw gewoonte.

Warme maaltijd:
– Bouillon zonder groenten.
– Vlees, vis of ei.
– Natuur aardappelen, puree of deegwaren.
– Dranken: water, soda, enz.
– Nagerecht: pudding, flan, yoghurt natuur, gearomatiseerde yoghurt, cake natuur, droge koekjes, gebak zonder fruit.

Broodmaaltijd:
– Wit brood, beschuiten, broodjes of sandwiches.
– Boter of margarine.
– Toespijs natuur:
o Kaas in sneden, abdijkazen, smeerkazen, kaas zoals Camembert,
plattekaas, enz.
o Fijnkost zonder fijne-kruiden (zoals hesp, salami, bacon, enz.).
o Haring, tonijn, vissla eveneens bereid zonder groenten, sardienen, gerookte forel, zalm, heilbot, enz.
– Dranken: water, soda, koffie, thee, enz.
– Nagerecht: pudding, flan, yoghurt natuur, gearomatiseerde yoghurt, cake natuur, gebak zonder fruit, enz.

Laxatieve geneesmiddelen

Hoe verloopt het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn, d.w.z. dat u niets hebt gegeten enminstens twee uur voor het onderzoek geen spoelvloeistof meer gedronken heeft.

De verpleegkundige brengt u naar uw kamer (gemeenschappelijke kamer of privékamer naargelang uw voorkeur) en vraagt dat u zich uitkleedt, dat u uw tandprothese verwijdert en geeft u een hemd om het onderzoek te ondergaan. Hij/zij installeert ook een infuus zodat de anesthesist u een kalmeringsmiddel kan toedienen zodat het onderzoek volledig pijnloos verloopt. Het onderzoek duurt gemiddeld 20-30 minuten.

Na het onderzoek?

Sommige patiënten klagen na het onderzoek over buikkrampen, die te wijten zijn aan het inblazen van lucht tijdens de colonoscopie. Deze verdwijnen snel door winden telaten.

Na het onderzoek brengt de verpleegkundige u terug naar uw kamer, zodat u een paar uur kunt rusten.

De arts zal u bezoeken voor u vertrekt en zijn bevindingen toelichten. Indien nodig zal hij voorstellen om terug op raadpleging te komen voor de bespreking van de resultaten van de staaltjes.

Soms vraagt de dokter u in het ziekenhuis te blijven voor toezicht (een nacht is vaak genoeg), bijvoorbeeld na de verwijdering van poliepen.

Vanwege de anesthesie, moet u bij uw terugkeer naar huis vergezeld zijn en vervoer voorzien. Blijf tijdens de eerste nacht na het onderzoek niet alleen. Autorijden is verboden en het wordt sterk afgeraden om de dag van het onderzoek belangrijke beslissingen te nemen.

Praktische informatie

Enkele weken na het onderzoek ontvangt u de ereloonnota.

Het forfait dat u zelf moet betalen vindt u terug op de factuur die u van het ziekenhuis krijgt.

Dit geldt ook voor de kosten verbonden aan het gebruikte materiaal indien er een behandeling wordt uitgevoerd (bij vb. resectie van een poliep).

Desgewenst kan er gebruik worden gemaakt van een wegwerpbaar pincet (voor eenmalig gebruik).

Opgelet: indien u kiest voor een gemeenschappelijke kamer, brengt u best een muntstuk van één of twee euro mee teneinde de kast te sluiten die u in de kamer ter beschikking wordt gesteld.

Welke complicaties kunnen er optreden?

Complicaties verbonden aan het onderzoek komen zelden voor (<1%).

Tijdens het onderzoek:

darmperforatie en bloedingen na resectie van poliepen worden meestal behandeld tijdens het onderzoek, maar rechtvaardigen een hospitalisatie voor toezicht. Deze complicaties kunnen een bloedtransfusie of een chirurgische ingreep vereisen en zijn mogelijks een gevolg van uw medische of chirurgische antecedenten of te wijten aan de inname van bepaalde geneesmiddelen. Uitzonderlijk kunnen cardiopulmonale problemen optreden tijdens de sedatie.

Na het onderzoek:

als u in de dagen na het onderzoek last hebt van koorts, koude rillingen, buikpijn, bloedingen via de anus…, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd of naar de spoedgevallendienst van de Kliniek Sint-Jan gaan, waar u uitlegt dat u in de dagen voorafgaand aan deze klachten een colonoscopie hebt ondergaan.

Een reis ondernemen binnen de 3 weken na de endoscopie is afgeraden vanwege de kans op laattijdige complicatie.

Wat is het risico op overdracht van infecties?

De endoscopen worden tussen elk onderzoek ontsmet volgens een aantal standaardtechnieken. Accessoires (biopsietangen, resectiemateriaal…) worden zorgvuldig gesteriliseerd of zijn wegwerpbaar. Het risico op overdracht van infectie is vrijwel onbestaand in de centra die de juiste procedures toepassen.